Nareszcie ktoś z kim można debatować xD
1)Pisałem wyraźnie, Gitara - przetworniki = 1k+, a nie gitary które w całości chodzą po 1k+
I proszę nie sugeruj mi na czym grałem, bo nie masz o tym zielonego pojęcia

W RnR i Riffie sprawdzałem wiele gitar (m.in. LTD,Ryśki,Ibanezy,Jacki,Yamahy,Corty itd...) w tym kilka Gibsonów LP i na tej podstawie mogę porównać przyzwoity sound z tym wysoko półkowym.
SG Special Faded nie zamiata na tyle, żeby stać ponad przyzwoicie brzmiącymi wiosłami, bo sam jest w dużej mierze "tylko" przyzwoity (W mojej opinii rzecz jasna).
2)Zestawiasz kontrolę jakości tych dwóch marek jakbyś chciał mi coś udowodnić... ja dobrze wiem jak to wygląda W Gibson Co. (są dostępne materiały filmowe) ,a jak może wyglądać w fabrykach Epi. Nie wywyższałem Epi ponad Gibola... to nie zmienia faktu, że ubytki zdarzają się i tu i tu.
A to, że pracujesz dla firmy produkcyjnej nie znaczy, że wiesz jaka kontrola jest przykładowo Gibson'ie. To tak samo jakbyś z góry wiedział jak co gdzie wygląda... A jak sam powiedziałeś Epi różni się od Gibsonów podczas produkcji. Możesz co najwyżej znać procedurę postępowania, ale żeby wiedzieć jak tam kontrola działa musiał byś być pracownikiem i koniec bajki.
3)Nie czytasz uważnie

Przypomnę, nie porównywałem z tym egzemplarzem Gibola gitar od Epi ze względu na wykończenie, tylko na brzmienie. Wykończenie w Chinach i USA to inna bajka, ale sound i tu i tu jest co najwyżej przyzwoity.