Przejdź do treści

Używana zawsze lepsza niż nowa?

- gitary elektryczne
Używana zawsze lepsza niż nowa? Post przez sumizumike Pią Lip 30, 2010 3:05 pm
Dlaczego tak często mówi się, że lepiej kupić gitarę używaną niż nową? Przypuszczam, że nie chodzi tu tylko o cenę;>
Awatar użytkownika
sumizumike

Miejscowość: toruń

Re: Używana zawsze lepsza niż nowa? Post przez MAILOSZ_YARR Pią Lip 30, 2010 3:11 pm
Cena
Pewność, ze skoro przeżyła już x lat to znaczy że pewnie przeżyje i drugie tyle
skoro przez x czasu nie widać żadnych usterek to znaczy że później się już raczej nie pojawią
z dnia na dzień gitara brzmi coraz lepiej ponieważ grając na niej "rozgrywasz" ją
Jest bardziej tró
kiedyś robili lepsze
"panie, tera to wszystko w Chinach..."
Awatar użytkownika
MAILOSZ_YARR

Miejscowość: Reszel
  • 143618

Re: Używana zawsze lepsza niż nowa? Post przez Kukielek Pią Lip 30, 2010 3:16 pm
Dokładnie, główną zaletą jest to, że gitara jest już ograna. Czyli jeżeli ktoś na niej grał załóżmy 10 lat i nic się tam nie stało (w sensie: gryf nie nabrał wypukłości i w ogóle, że wszystko chodzi jak należy) to przez następne dziesięć przy normalnym użytkowaniu też nie powinno się nic stać. Moja pierwsza gitara była nowa, i po 2 latach po stronie strun cienkich gryf był prosty, a po stronie strun basowych takie zajebiste wyżyny się zrobiły. Takim jeszcze innym powodem może być np. rozegranie gitary. Gitara grała, drewienko się już ułożyło i nie wiem jak to nazwać, nauczyło odzywać? nie wiem czy mogę tak to powiedzieć...

/o, mailo mnie uprzedził, dziad jeden ;)
Awatar użytkownika
Kukielek

Miejscowość: Gdańsk/Ełk

Re: Używana zawsze lepsza niż nowa? Post przez MAILOSZ_YARR Pią Lip 30, 2010 3:19 pm
Kukielek napisał(a):, nauczyło odzywać? nie wiem czy mogę tak to powiedzieć...

Można tak powiedzieć, czytałem raz taką metaforę, ze "nowa gitara uczy się grać wraz z tobą, a używana umie już grać" ;p Nowe wiosła nie brzmią, muszą się "przyzwyczaić" do drgań. poza tym jest eż różnica czy rozgrywał ją dobry muzyk czy leżała te 10 lat w szafie.
Awatar użytkownika
MAILOSZ_YARR

Miejscowość: Reszel
  • 143618

Re: Używana zawsze lepsza niż nowa? Post przez kielczak Sob Lip 31, 2010 7:08 pm
No i nie można (nie powinno) się generalizować OGÓLNIE, tylko pamiętać o oczywistych rzeczach, typu nie oczekuj od zajebiście rozgranego przez 30 lat Corta, że będzie lepszy od PRS'a USA. Podałem skrajność, ale wiadomo o co chodzi... Niektóre gitary są dobre już na starcie.

No i podpisuję się pod tym co już napisano.

Grać na rozegranym drewnie - poezja :)
(\__/)
( O.o)
(> < ) This is Bunny. Copy Bunny into your signature. Help him take over the world.
Awatar użytkownika
kielczak

Miejscowość: Kielce

Kto jest na forum

Na forum jest 1 użytkownik :: 0 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 1 gości (oparte na użytkownikach aktywnych przez ostatnie 5 minut)
Najwięcej użytkowników (44) było obecnych Wto Cze 22, 2010 1:55 am

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

ZEZWOLENIA FORUM