Wymiana przystawki
Re: Wymiana przystawki
Ja gdy ściszę jednego na maxa to także oba ścisza... natomiast podkreślam na maxa! inaczej normalnie działa wszystko 

Ja tak samo jak ty tylko max. Jakby co zmieniłem potki, schemat "2 Blackouts, 2 Volumes, 1 Tone, 3 Way".
Epiphone Explorer GOTH [Merlin Eclipse] > Digitech Metal Master > Dunlop GCB-95 [modded] > Przycisk Mute > VOX AD50VT
Hejka. Otóż mam oto taki problem, który już nieraz się pojawił. Otóż w mojej gitarze przetwornik przy gryfie nie działa. Znaczy działa o ile rozkręce piec na Full. Jest wtedy cichy dźwięk strun i oczywiście brumi. tak jakby kabel nie był wsadzony do gitary. Problem ten pojawił się któryś raz i w końcu zdecydowałem sam go rozwiązać. Wcześniej tą sprawą zajmował się znajomy elektryk, polutował i działało. Otóż problem nie tkwi w samym przetworniku, tylko w przełaczniku. Jest 3-pozycyjny. Chcąc nie chcąc Tatuś zaoferował pomoc, cos tam popatrzył I MOZE POMIESZAL ALE NIE WIEM, MOWI ZE NIE.
NIe działa przystawka przy gryfie. Z ta przy mostku wszystko ok.
Oto schemat połączenie jaki teraz mam:
http://img189.imageshack.us/img189/4812/wiring.png
Pomożecie?
Jak na moj rozum polaczenie tego "zepsutego" pickupa jest złe
NIe działa przystawka przy gryfie. Z ta przy mostku wszystko ok.
Oto schemat połączenie jaki teraz mam:
http://img189.imageshack.us/img189/4812/wiring.png
Pomożecie?
Jak na moj rozum polaczenie tego "zepsutego" pickupa jest złe
No złe.
Odlutuj szary i dolutuj tam gdzie jest drugi szary - razem z masami. zamiast szarego dolutuj czerwony i będzie spoko.
Odlutuj szary i dolutuj tam gdzie jest drugi szary - razem z masami. zamiast szarego dolutuj czerwony i będzie spoko.
DOBRE WIOSŁA W JESZCZE LEPSZYCH CENACH.
FOG Shop - zapraszam do sklepu dla Gitarzystów
http://www.fogshop.pl
FOG Shop - zapraszam do sklepu dla Gitarzystów
http://www.fogshop.pl
ok. dzieki. Jutro spróbuje. Napisze co i ja
Sprawdziłem. Gra
Dzięki i pozdro dla wszystkich
Sprawdziłem. Gra

Dzięki i pozdro dla wszystkich
Znalazłem fajną stronkę jak by ktoś potrzebował http://www.guitarnucleus.com/schems.html 

Mam pytania nieco pokrewne.
1. Moja gitarka generuje chyba sporo brumu na wszystkich pozycjach (3 single o Z = około 7kOhm). Przede wszystkim dziwne dla mnie jest to, że pozycja łącząca dwa pickupy nie brumi mniej niż jeden pickup. Pytanie moje jest takie: czy tak powinno być? Masa jest w porządku, sprawdziłem miernikiem połączenia masy do wszystkich elementów i każdy z każdym jest połączony jak trzeba. Może to wina "nieodwrotnie" spolaryzowanego środkowego singla do pozostałych? Bo coś kojarzę, że singiel środkowy jest zwykle inaczej spolaryzowany niż mostkowy i gryfowy.
2. Środkowy singiel, oprócz zacisków (oznaczmy je A, B), do których przylutowane są aktualnie kable, ma jeszcze jeden (zaznaczony na zdjęciu czerwoną strzałką - oznaczmy go C) znajdujący się między zaciskami AB (pozostałe pickupy mają w tych miejscach tylko dziury jakby). Między C, a A jest impedancja ok. 4kOhmy, a między C, a B mamy 2kOhmy. Zakładam, że producent nie szedł tokiem myśli "a zrobimy tutaj połączenie z taką impedancją
", stąd moje pytanie. Sprawdziłbym to chętnie, gdyby było mniej pracochłonne, jednak będzie trzeba w tym celu co najmniej 2 razy zdjąć struny.

1. Moja gitarka generuje chyba sporo brumu na wszystkich pozycjach (3 single o Z = około 7kOhm). Przede wszystkim dziwne dla mnie jest to, że pozycja łącząca dwa pickupy nie brumi mniej niż jeden pickup. Pytanie moje jest takie: czy tak powinno być? Masa jest w porządku, sprawdziłem miernikiem połączenia masy do wszystkich elementów i każdy z każdym jest połączony jak trzeba. Może to wina "nieodwrotnie" spolaryzowanego środkowego singla do pozostałych? Bo coś kojarzę, że singiel środkowy jest zwykle inaczej spolaryzowany niż mostkowy i gryfowy.
2. Środkowy singiel, oprócz zacisków (oznaczmy je A, B), do których przylutowane są aktualnie kable, ma jeszcze jeden (zaznaczony na zdjęciu czerwoną strzałką - oznaczmy go C) znajdujący się między zaciskami AB (pozostałe pickupy mają w tych miejscach tylko dziury jakby). Między C, a A jest impedancja ok. 4kOhmy, a między C, a B mamy 2kOhmy. Zakładam, że producent nie szedł tokiem myśli "a zrobimy tutaj połączenie z taką impedancją

1. Tak, to wina nieodpowiednio spolaryzowanej środkowej przystawki. Obecnie zakłócenia z obu przystawek się dodają zamiast odejmować.
2. Środkowy singiel być może ma odczep, który pozwala na zmniejszenie sygnału wyjściowego.
2. Środkowy singiel być może ma odczep, który pozwala na zmniejszenie sygnału wyjściowego.
Żeby odwrotnie spolaryzować przystawkę, wystarczy zamienić ze sobą kable na singlu? Czy w związku z taką zamianą trzeba również na potkach i switchu?
Co się zmieni po zmianie polaryzacji? Przetwornik będzie jakoś inaczej brzmiał czy tylko brum zniknie? Humbucker na pewno by zmienił brzmienie, ale nie jestem pewien czy single też.
Co się zmieni po zmianie polaryzacji? Przetwornik będzie jakoś inaczej brzmiał czy tylko brum zniknie? Humbucker na pewno by zmienił brzmienie, ale nie jestem pewien czy single też.
Jak nie zmienisz polaryzacji magnesów to po zamianie kabli szum będzie się odejmował, czyli ok. Niestety użyteczny sygnał również będzie się odejmował, co da specyficzne brzmienie z małą ilością basu. Opcja ta jest raczej nieakceptowalna.