- co możesz zrobić bez lutnika/elektronika
Mam akustyka marki Durango. Strasznie mnie denerwuje, że struny znajdują się na tyle wysoko nad gryfem że uniemożliwiają mi cieszenie się grą na tym instrumencie (zwyczajnie się męczę bo trzeba mocno dociskać). Czy da się to jakoś wyregulować czy taka po prostu jest konstrukcja tej gitary? A może wymiana strun na bardziej miękkie coś by dała?
Zły dział, przeniosłem
shymchack
-

sumizumike
-
- Miejscowość: toruń
Można spróbować wyjąc pióro i lekko zeszlifować żeby było niższe.
Tylko wedle staropolskiej zasady: Łatwiej kijek obcinkować niż go później pogrubasić.
POMAGAM SPROWADZAĆ SPRZĘT GITAROWY Z UK.Zawsze dobre warunki cenowe i wyśmienite produkty. Zapraszam.Oświadczam, iż nie jestem osoba prawną i robię to tylko prywatnie.
-

ksantyp
- NTK
-
-
Najpierw dobrze by było upewnić się, że struny nie będą się obijać o pierwszy próg, jak się obniży akcję.
W sumie można zeszlifować, a jak będzie brzęczeć, coś przykleić od spodu, albo podłożyć jakiś kawałek papieru.
-

shymchack
- neolog - patolog
-
- Miejscowość: Łódź/Kielce/Skierniewice :P
-
Jak obniżysz akcję na mostku, to o pierwszy próg raczej nie ma się co martwić, heh.
A tak w ogóle regulacja akustyka to ciężka sprawa, łatwo spieprzyć menzurę, naprawić prawie się nie da domową robotą... już lepiej go sprzedać. Moja dziewczyna też ma Durango i już dawno spisałem ją na straty ;P
-

RPA
- Moderator
-
- Miejscowość: Nysa
-
A żebyś się nie zdziwił, Rafałku, że w gitarze DURANGO tak może być, o ile już nie brzęczą

A jak nie na pierwszym, to może na pozostałych zacząć, co jest dość prawdopodobne.
-

shymchack
- neolog - patolog
-
- Miejscowość: Łódź/Kielce/Skierniewice :P
-
Kto jest na forum
Na forum jest 1 użytkownik :: 0 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 1 gości (oparte na użytkownikach aktywnych przez ostatnie 5 minut)
Najwięcej użytkowników (44) było obecnych Wto Cze 22, 2010 1:55 am
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość
ZEZWOLENIA FORUM