Przejdź do treści

Zmiana wysokości strun nad gryfem

- co możesz zrobić bez lutnika/elektronika
Zmiana wysokości strun nad gryfem Post przez sumizumike Pią Lip 30, 2010 8:20 pm
Mam akustyka marki Durango. Strasznie mnie denerwuje, że struny znajdują się na tyle wysoko nad gryfem że uniemożliwiają mi cieszenie się grą na tym instrumencie (zwyczajnie się męczę bo trzeba mocno dociskać). Czy da się to jakoś wyregulować czy taka po prostu jest konstrukcja tej gitary? A może wymiana strun na bardziej miękkie coś by dała?

Zły dział, przeniosłem
shymchack
Awatar użytkownika
sumizumike

Miejscowość: toruń

Re: Zmiana wysokości strun nad gryfem Post przez ksantyp Pią Lip 30, 2010 9:42 pm
Można spróbować wyjąc pióro i lekko zeszlifować żeby było niższe.
Tylko wedle staropolskiej zasady: Łatwiej kijek obcinkować niż go później pogrubasić.
POMAGAM SPROWADZAĆ SPRZĘT GITAROWY Z UK.
Zawsze dobre warunki cenowe i wyśmienite produkty. Zapraszam.
Oświadczam, iż nie jestem osoba prawną i robię to tylko prywatnie.
Image
Awatar użytkownika
ksantyp
NTK

Re: Zmiana wysokości strun nad gryfem Post przez shymchack Pią Lip 30, 2010 9:53 pm
Najpierw dobrze by było upewnić się, że struny nie będą się obijać o pierwszy próg, jak się obniży akcję.
W sumie można zeszlifować, a jak będzie brzęczeć, coś przykleić od spodu, albo podłożyć jakiś kawałek papieru.
Awatar użytkownika
shymchack
neolog - patolog

Miejscowość: Łódź/Kielce/Skierniewice :P

Re: Zmiana wysokości strun nad gryfem Post przez RPA Pią Lip 30, 2010 10:54 pm
Jak obniżysz akcję na mostku, to o pierwszy próg raczej nie ma się co martwić, heh.
A tak w ogóle regulacja akustyka to ciężka sprawa, łatwo spieprzyć menzurę, naprawić prawie się nie da domową robotą... już lepiej go sprzedać. Moja dziewczyna też ma Durango i już dawno spisałem ją na straty ;P
Awatar użytkownika
RPA
Moderator

Miejscowość: Nysa

Re: Zmiana wysokości strun nad gryfem Post przez shymchack Pią Lip 30, 2010 11:14 pm
A żebyś się nie zdziwił, Rafałku, że w gitarze DURANGO tak może być, o ile już nie brzęczą ;) A jak nie na pierwszym, to może na pozostałych zacząć, co jest dość prawdopodobne.
Awatar użytkownika
shymchack
neolog - patolog

Miejscowość: Łódź/Kielce/Skierniewice :P

Kto jest na forum

Na forum jest 1 użytkownik :: 0 zarejestrowanych, 0 ukrytych i 1 gości (oparte na użytkownikach aktywnych przez ostatnie 5 minut)
Najwięcej użytkowników (44) było obecnych Wto Cze 22, 2010 1:55 am

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

ZEZWOLENIA FORUM