Problem z Line6 POD XT Live

- jak nagrywać w domu i nie tylko
Awatar użytkownika
lupus
Posty: 95
Rejestracja: 22 sierpnia 2011, 23:33 - pn

Problem z Line6 POD XT Live

Postautor: lupus » 08 stycznia 2012, 15:47 - ndz

witam,

od pewnego czasu mojego starego i poczciwego PODa dopadł pewien problem, a mianowicie bardzo brzydki, randomowy i niewątpliwie cyfrowy przester sygnału na wejściu. dwie gitary, różne kable - wszystko na nic, usterka najwidoczniej jest w procesorze. spotkał się kiedyś ktoś z czymś takim?

poglądowo zamieszczam próbkę wypierdów:
http://ulfheobar.wrzuta.pl/audio/9O5ln9cjoKW/kurwaomg

pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc! :)

Awatar użytkownika
Jacek B.
ex Cooper
Posty: 7246
Rejestracja: 12 sierpnia 2008, 00:25 - wt

Re: Problem z Line6 POD XT Live

Postautor: Jacek B. » 08 stycznia 2012, 18:06 - ndz

Zuebane wejście? Kabel USB?

Awatar użytkownika
OctaveFuzz
Sponsor
Posty: 511
Rejestracja: 03 maja 2011, 14:41 - wt

Re: Problem z Line6 POD XT Live

Postautor: OctaveFuzz » 08 stycznia 2012, 18:21 - ndz

Czasami nawet na mojej karcie PCIe tak się dzieje. Wtedy włączam i wyłączam sterownik odpowiedzialny za kartę i u mnie działa...
You don't know the power of the baked maple!

The force is with you, young maple, but you are not an accepted fretboard yet.

Pi-Vo
Posty: 1
Rejestracja: 25 stycznia 2012, 23:30 - śr

Re: Problem z Line6 POD XT Live

Postautor: Pi-Vo » 25 stycznia 2012, 23:43 - śr

Prawdopodobnie do naprawienia. Znajdź na moim chomiku serwisówkę (chomik Pi-Vo) . Jeśli kumasz elektronikę to sprawdzaj w okolicy układu U1 (OPA2134), może być on sam walnięty. Mogą też być tranzystory Q1, Q2 albo dioda D17. W gorszym wypadku codec, czyli układ U4 (AK4528), ale w to wątpię. Może być też coś w układzie wyjściowym, czyli U6, U8 (TL082 i TL084). Na prawym i lewym kanale to słychać, czy tylko na jednym? Bo jak na obu to ten pierwszy wariant. Jak nie znasz się na elektronice to wydrukuj schemat i poszukaj kogoś kto się zna i pokaż mu to. Wszystkie te układy są osiągalne a te poza U4 można zastąpić odpowiednikami. Jeśli nie znasz odpowiedniego fachowca to ja takie rzeczy robię dość tanio, nawet z wysyłką w obie strony by się opłaciło bo to jest fajny choć nienajnowszy multiefekt.

Awatar użytkownika
lupus
Posty: 95
Rejestracja: 22 sierpnia 2011, 23:33 - pn

Re: Problem z Line6 POD XT Live

Postautor: lupus » 28 stycznia 2012, 01:19 - sob

wielkie dzięki Pi-Vo za taki odzew, jak ogarnę sesję do końca to zajrzę ;) na pewno się przydadzą takie informacje.

dodam jeszcze, że problem ustaje po zmianie trybu input z "PAD" na "NORM", może komuś to coś powie.


Wróć do „Recording”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość