POD Studio GX problem!

- jak nagrywać w domu i nie tylko
McLisak
Posty: 175
Rejestracja: 29 stycznia 2009, 15:47 - czw

POD Studio GX problem!

Postautor: McLisak » 17 sierpnia 2011, 19:01 - śr

Witam!

Wracam na to forum po dłuższym czasie :) Mam problem, nigdzie nie mogę znaleźć pomocy. Kupiłem poda studio gx. Pobrałem przez Line 6 Monkey wszystkie sterowniki i najnowszego POD Farm, czyli v2.51. Więc software jest zaktualizowany. Problemem jest to, że zarówno odpalając POD Farm jako aplikację, czy używając jako VST w REAPER, mam bardzo mułowaty dźwięk, palm mute brzmi zupełnie beznadziejnie i mam wrażenie jakby było bardzo mało sygnału wejściowego, bo dopiero jak go podboostuję i wrzucę tony gainu, dopiero mogę się przywitać z pinch harmami, dive bombami etc. Nagrałem próbkę, wysłałem pytanie na stronce Line 6, ale nie odpisują póki co, więc szukam pomocy u różnych źródeł, mam nadzieję, że wiecie więcej niż ja w tym temacie. Poniżej link do tej próbki, nagrany przez reaper, przy użyciu presetu A Minor Sweeps z programu POD Farm, który miałem okazję słyszeć np. na YouTube i całkiem miło brzmiał, a u mnie jak poniżej.

http://www.mediafire.com/?umem0feswv46g4v

P.S
Zwracam uwagę na to, iż jest to próbka samego brzmienia, nagrana o Bóg wie której godzinie, więc nie oczekujcie jakiegoś super popisu :)

Pozdrawiam,
McLisak. :)

Awatar użytkownika
Jakub_Z.
Sponsor
Posty: 2961
Rejestracja: 25 kwietnia 2009, 18:12 - sob

Re: POD Studio GX problem!

Postautor: Jakub_Z. » 17 sierpnia 2011, 19:06 - śr

Cholera, brzmi koszmarnie. Grubsza sprawa widzę.

A komputer wyrabia? W sensie, że parametry wymagane przez producenta spełnia (chyba minimum 1GHz i 512MB RAMu). Bo jak nie to może być przez to, a jak nie to samo urządzenie uwalone. Czyli sprawdź na innym komputerze jak masz możliwość.
Obrazek

McLisak
Posty: 175
Rejestracja: 29 stycznia 2009, 15:47 - czw

Re: POD Studio GX problem!

Postautor: McLisak » 17 sierpnia 2011, 19:16 - śr

1,8Ghz dwujajowy, 2GB Ramu, Win 7. Śmigać śmiga, ale czy jakość dźwięku zależy od parametrów kompa ? Poważnie nie rozumiem tego w ogóle. A tak btw. W Amplitube brzmiało podobnie na tych stockowych presetach, jak jeszcze PODa nie miałem, podłączając line-in...

Awatar użytkownika
Jakub_Z.
Sponsor
Posty: 2961
Rejestracja: 25 kwietnia 2009, 18:12 - sob

Re: POD Studio GX problem!

Postautor: Jakub_Z. » 17 sierpnia 2011, 19:21 - śr

Z niektórymi płytami głównymi produkty Line6 się czasami nie lubią. Z Windowsem 7 też nie za bardzo, bo często są jakieś problemy - u mnie dźwięk na jutubach/etc. przerywał, a przy oglądaniu filmów wysiadał dźwięk w całym systemie tak po 30 minutach oglądania. To tak dla przykładu.

Jeżeli faktycznie wcześniej Ci też tak brzmiało, to może jednak gitara?

Kolejna sprawa to może jednak faktycznie uszkodzony POD. Idź do kumpla obadać, albo na innym kompie w domu jak masz to się dowiemy.
Obrazek

Awatar użytkownika
DanielWOLF
Redaktor
Posty: 3018
Rejestracja: 13 października 2008, 09:30 - pn

Re: POD Studio GX problem!

Postautor: DanielWOLF » 17 sierpnia 2011, 19:29 - śr

Jakub_Z. pisze: u mnie dźwięk na jutubach/etc. przerywał, a przy oglądaniu filmów wysiadał dźwięk w całym systemie tak po 30 minutach oglądania. To tak dla przykładu.
.


Mam tak samo, kupa. Na Xp i P4 2ghz latało, a teraz? tragedia.


Lisak spróbuj grać na sterownikach z płyty, tzn PF 1.0 u mnie to pomaga, tzn. nie zrywa aż tak często dźwięku.
Ponoć to wina złej współpracy z prockami dwurdzeniowymi... no ludzie jak tak można? :facepalm:

Awatar użytkownika
Jakub_Z.
Sponsor
Posty: 2961
Rejestracja: 25 kwietnia 2009, 18:12 - sob

Re: POD Studio GX problem!

Postautor: Jakub_Z. » 17 sierpnia 2011, 19:34 - śr

Hmmm... Nigdy nie myślałem, że to przez dwa rdzenie. Ten procek to mi sporo problemów z niektórymi grami powodował, poza tym mam też taki miały uciążliwy myk z nagrywaniem: niezależnie od wielkości latencji (nawet jak ustawie 3ms) to nagrana ścieżka w DAWie ustawia mi się minimalnie za wcześnie i muszę przesuwać trochę. Może to od proca właśnie? To dopiero.

Trzeba to sprawdzić.

EOT
Obrazek

Awatar użytkownika
DanielWOLF
Redaktor
Posty: 3018
Rejestracja: 13 października 2008, 09:30 - pn

Re: POD Studio GX problem!

Postautor: DanielWOLF » 17 sierpnia 2011, 19:45 - śr

Sprawdź w małpce zgodność z poszczególnymi komponentami, przy procku jest wykrzyknik.

McLisak
Posty: 175
Rejestracja: 29 stycznia 2009, 15:47 - czw

Re: POD Studio GX problem!

Postautor: McLisak » 17 sierpnia 2011, 20:13 - śr

Na XP miałem tak samo, nie dawno się przerzuciłem na Win 7 i o dziwo, 7 na tym kompie chodzi mi sprawniej niż XP O.o

A co do problemu, chodzi mi tylko o jakość dźwięku. Nie ma prawie żadnej latencji, nic nie zrywa, tylko ten dźwięk jest zmulony. Gdzieś czytałem, że facet miał problem z jakością dźwięku, ale konkretnie nie wiem co mu się działo, kazano mu posprawdzać czy zgadzają się we wszystkich ustawieniach ilości bitów, tzn. w sterowniku ASIO i w ustawianiach w Windzie. Próbowałem także tego, ale przy więcej niż 16 bit wywala mi, że urządzenie nie obsługuje takiej konfiguracji. Co do sterowników. Zanim zainstalowałem Monkey'a. Używałem wszystkiego z dołączonych płyt, próbowałem na różnych kablach nawet, dopiero zauważyłem coś takiego jak małpka i spróbowałem kombinować z softwarem. Niestety jak było tak jest. A co do dźwięku z Amplitube, to mimo wszystko udało mi się ukręcić jako takie brzmienie [profil YouTube "McLisak"], ale szumy po prostu doprowadzały mnie do szału i nie dało się tym nagrywać. Nadzieją był ten POD. Co tu wadzi to nie wiem.

@WOLF
Gdzie w małpce mam sprawdzić tę zgodność z komponentami ?

Awatar użytkownika
Jakub_Z.
Sponsor
Posty: 2961
Rejestracja: 25 kwietnia 2009, 18:12 - sob

Re: POD Studio GX problem!

Postautor: Jakub_Z. » 17 sierpnia 2011, 20:24 - śr

Faktycznie, częstotliwość próbkowania też warto sprawdzić. Nie pamiętam, gdzie to się ustawiało w Win7...
Kliknij prawym na głośnik w prawym dolnym rogu > wybierz urządzenia do odtwarzania > prawym na 'głośniki - line6 ...' > właściwości > zaawansowane > i tutaj sprawdź jakie masz próbkowanie ustawione. Ja mam 16-bit 44100Hz i jest wszystko ok.
Obrazek

McLisak
Posty: 175
Rejestracja: 29 stycznia 2009, 15:47 - czw

Re: POD Studio GX problem!

Postautor: McLisak » 17 sierpnia 2011, 20:30 - śr

Tak samo mam ustawione. Miałem i mam, a goście pisali, żeby w tych ustawieniach mieć tak samo, później w urządzeniach do nagrywania, też mieć tak samo i w sterowniku ASIO, do którego wchodzisz przez panel sterowania, albo przez samego Pod Farm też tak samo. Żeby te częstotliwości się zgadzały i wszędzie były takie same.

Aż zrobiłem fotkę, że mi procesora nie rusza ten Pod Farm
http://imageshack.us/photo/my-images/89/beztytuuapk.jpg/


Wróć do „Recording”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość