laptop, line 6 ux1, podfarm i reaper- przerwy podcas pracy

- jak nagrywać w domu i nie tylko
Awatar użytkownika
halik92
Posty: 107
Rejestracja: 14 listopada 2009, 19:55 - sob

laptop, line 6 ux1, podfarm i reaper- przerwy podcas pracy

Postautor: halik92 » 13 lutego 2011, 13:25 - ndz

w lipcu kupiłem lapka acera:
-intel core i3 2.13GHz
-4giba ramu
- 640 Gb twardziel
-windows 7 64

mam line 6 ux1 z podfarmem 2. używam reapera do nagrań. wtyka efektów podfarm.
problem jest taki, że podczas nagrywania, odtwarzania (cokolwiek) nagle wszystko przestaje reagować. Wciskając play w reaperze znacznik stoi w miejscu, podfarm nie daje oznak życia, nie łapie gitary.
raz ustawiłem sobie ux1 jako domyślne urządzenie audio, słuchałem sobie mp3jek- lepsza jakość. Też przerywało.

Na drugim kompie, starszym wszystko śmiga.
O co chodzi? miał ktoś taki problem?
ćwicz. Praktyka czyni mistrza...

RPA
Moderator
Posty: 3266
Rejestracja: 12 sierpnia 2008, 13:12 - wt

Re: laptop, line 6 ux1, podfarm i reaper- przerwy podcas pra

Postautor: RPA » 13 lutego 2011, 13:48 - ndz

Lapki nie lubią się z toneportami. Na moich trzech (wszystko asusy, postawione na intelach, AMD, radeonach i geforce'ach) zawsze występują jakieś przerwy, czasami dziwne trzaski, dźwięk jest dziwnie przymulony. Na stacjonarce problemów nie ma, rozwiązania nie znam, a chciałbym :/
You're all the same, the lot of you, with your long hair and faggot clothes. Drugs, sex…every sort of filth. And ya hate the police, don't ya?

Awatar użytkownika
halik92
Posty: 107
Rejestracja: 14 listopada 2009, 19:55 - sob

Re: laptop, line 6 ux1, podfarm i reaper- przerwy podcas pra

Postautor: halik92 » 13 lutego 2011, 14:29 - ndz

mam takie obserwacje.
raz zabrałem gdzieś lapka z uxką, to mi w ogole niechciało nic działać. po powrocie do domu śmiga jak należy.
Może to problem łącz USB (bo normalnie mam jeszcze myszke i twardziela podbitego), a może karty sieciowej, bo net jest? z punktu informatyka może gadam głupoty (na kompach sie znam jak na lataniu w kosmos na srajtaśmie), ale tak logicznym okiem na to spojrzeć to usb ma do pokonania mechanicznie dłuższą drogę w lapkach niż w stacji.
ćwicz. Praktyka czyni mistrza...

RPA
Moderator
Posty: 3266
Rejestracja: 12 sierpnia 2008, 13:12 - wt

Re: laptop, line 6 ux1, podfarm i reaper- przerwy podcas pra

Postautor: RPA » 13 lutego 2011, 14:42 - ndz

halik92 pisze:logicznym okiem na to spojrzeć to usb ma do pokonania mechanicznie dłuższą drogę w lapkach niż w stacji.

Jak to "dłuższą drogę"? Jakieś bzdury tu piszesz.
You're all the same, the lot of you, with your long hair and faggot clothes. Drugs, sex…every sort of filth. And ya hate the police, don't ya?

Awatar użytkownika
halik92
Posty: 107
Rejestracja: 14 listopada 2009, 19:55 - sob

Re: laptop, line 6 ux1, podfarm i reaper- przerwy podcas pra

Postautor: halik92 » 13 lutego 2011, 15:03 - ndz

no właśnie :)
ćwicz. Praktyka czyni mistrza...

Awatar użytkownika
Jacek B.
ex Cooper
Posty: 7248
Rejestracja: 12 sierpnia 2008, 00:25 - wt

Re: laptop, line 6 ux1, podfarm i reaper- przerwy podcas pra

Postautor: Jacek B. » 13 lutego 2011, 15:11 - ndz

Nie raz o tym rozmawialismy. Jest jakis konflikt sterownikow laptopowych z urzadzeniami L6. Co do przerywania, sprobuj zmniejszyc bufor.

Awatar użytkownika
Negr0
Sponsor
Posty: 192
Rejestracja: 23 września 2008, 18:29 - wt

Re: laptop, line 6 ux1, podfarm i reaper- przerwy podcas pra

Postautor: Negr0 » 13 lutego 2011, 16:50 - ndz

wyłącz kartę wifi, u mnie pomogło na wszystkie problemy z TonePortem
Obrazek

RPA
Moderator
Posty: 3266
Rejestracja: 12 sierpnia 2008, 13:12 - wt

Re: laptop, line 6 ux1, podfarm i reaper- przerwy podcas pra

Postautor: RPA » 13 lutego 2011, 17:26 - ndz

Negr0 pisze:wyłącz kartę wifi, u mnie pomogło na wszystkie problemy z TonePortem

Dobra podpowiedź, jednak różne rzeczy mogą zadziałać na konkretne modele lapków. Zobaczę, czy u mnie to będzie działać, jak sprawdzę, dam znać ;]
You're all the same, the lot of you, with your long hair and faggot clothes. Drugs, sex…every sort of filth. And ya hate the police, don't ya?

Awatar użytkownika
DanielWOLF
Redaktor
Posty: 3018
Rejestracja: 13 października 2008, 09:30 - pn

Re: laptop, line 6 ux1, podfarm i reaper- przerwy podcas pra

Postautor: DanielWOLF » 13 lutego 2011, 20:42 - ndz

U mnie się gryzie z procesorem wyższym niż 1 rdzeń. Jak w miarę możliwości niweluje większą ilość przerw? instaluje sterowniki z płyty i nie uaktualniam.

Awatar użytkownika
halik92
Posty: 107
Rejestracja: 14 listopada 2009, 19:55 - sob

Re: laptop, line 6 ux1, podfarm i reaper- przerwy podcas pra

Postautor: halik92 » 13 lutego 2011, 22:33 - ndz

no dobra. Śmiech.
U mnie robie tak. Jak przerwie i nie puści wyłączam wifi. I gra!
jak przestaje, odłączam l6 od usb, z powrotem włączam, podłączam, i śmiga! haha :D
metoda na razie działa, zobaczymy na dłuższą mete :D
ćwicz. Praktyka czyni mistrza...


Wróć do „Recording”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość