EZ Drummer a Fruity loops

- jak nagrywać w domu i nie tylko
Temporal
Posty: 29
Rejestracja: 13 stycznia 2011, 17:39 - czw

EZ Drummer a Fruity loops

Postautor: Temporal » 13 stycznia 2011, 19:46 - czw

Hejka, jestem nowy i trafilem tu poprzez Youtube.

Do rzeczy: Mam zrobiona partie perkusyjna w Guitar pro. Exportuje ja na midi by pozniej uzyc to dla EZD. Oczywiscie EZD nie jest standalone tylko vst wiec odpalam go w fruity loopsie ladujac na jakies wejscie w mixerze. W samym EZD za pomoca open grooves mozna zaladowac danego mida odpalic play i posluchac sobie przerobionej perki. Co zrobic jednak by to zgrac na wave?

Pomoze ktos czlowiekowi w potrzebie? Na FL nie znam sie zbyt dobrze i zadko go uzywam ale jak ktos chociaz zarzuci jakimis haslami to moze rozwiaze swoj problem. Jak ktos chce napisac szczegolowo to tez bede zadowolony.

Awatar użytkownika
Jacek B.
ex Cooper
Posty: 7248
Rejestracja: 12 sierpnia 2008, 00:25 - wt

Re: EZ Drummer a Fruity loops

Postautor: Jacek B. » 13 stycznia 2011, 19:52 - czw

Najprościej, wyrenderuj to do wave po prostu.

Awatar użytkownika
Jakub_Z.
Sponsor
Posty: 2961
Rejestracja: 25 kwietnia 2009, 18:12 - sob

Re: EZ Drummer a Fruity loops

Postautor: Jakub_Z. » 13 stycznia 2011, 19:54 - czw

Najpierw naucz się chociaż trochę obsługiwać patterny...

Jeżeli chodzi o działanie tych groovesów z EZD to musisz w FLStudio włączyć stepsequencer, otworzyć okienko EZD, wybrać sobie konkretny rytm, kliknąć na nazwie tego loopa (tam gdzie wcześniej było na niebiesko DRAG LOOP) i przeciągnąć to na ikonę EZD w stepsequencerze.

Mam nadzieję, że da się to zrozumieć :)
Obrazek

Awatar użytkownika
rafaufaufau
Sponsor
Posty: 538
Rejestracja: 29 sierpnia 2010, 20:57 - ndz

Re: EZ Drummer a Fruity loops

Postautor: rafaufaufau » 13 stycznia 2011, 20:20 - czw

Jakub_Z. pisze:Najpierw naucz się chociaż trochę obsługiwać patterny...

Jeżeli chodzi o działanie tych groovesów z EZD to musisz w FLStudio włączyć stepsequencer, otworzyć okienko EZD, wybrać sobie konkretny rytm, kliknąć na nazwie tego loopa (tam gdzie wcześniej było na niebiesko DRAG LOOP) i przeciągnąć to na ikonę EZD w stepsequencerze.

Mam nadzieję, że da się to zrozumieć :)


Generalnie to tak jak tu Jakop napisał. A jeśli Ci nie chce się walczyć z FLoopzem to polecam inny program do takich zabaw. REAPER. W nim zrobisz to o wiele łatwiej, bo w FL to troche kombinowania jest jesli się nie zna tego programu.
Obrazek

Awatar użytkownika
Jacek B.
ex Cooper
Posty: 7248
Rejestracja: 12 sierpnia 2008, 00:25 - wt

Re: EZ Drummer a Fruity loops

Postautor: Jacek B. » 13 stycznia 2011, 20:23 - czw

Nie kumam tego tematu, może twórca się wypowie co chce dokładnie zrobić? :P

Temporal
Posty: 29
Rejestracja: 13 stycznia 2011, 17:39 - czw

Re: EZ Drummer a Fruity loops

Postautor: Temporal » 13 stycznia 2011, 20:24 - czw

Jakub_Z dzieki za posta. Wsumie zaduzo nie skumalem ale bede kombinowal. Sam probojac przez ten czas wykminilem tak metode: stworzylem w patternie pusty kanal i z dostepnych pluginow wzialem more i nasz EZD. Dla tego kanalu rozwianlem pino roll i zaimportowalem mojego mida. Dzaiala to tak jak chcialem. Nie wiem czy to dobra metoda i moze powinno sie robic inaczej.

Awatar użytkownika
Jakub_Z.
Sponsor
Posty: 2961
Rejestracja: 25 kwietnia 2009, 18:12 - sob

Re: EZ Drummer a Fruity loops

Postautor: Jakub_Z. » 13 stycznia 2011, 20:33 - czw

No do pianorolla też można tak przeciągnąć to midi z okienka EZD,
jak najbardziej dobra metoda:)

E: Dejl, ja coś tam w sumie rozumiem, przynajmniej to co wyjaśniłem. Ale co ma to całe guitarpro do eksportowania loopów z ezd to kij wie:P

EDIT2: o, już wiem!

Do autora: weź włącz ładnie FLStudio, otwórz EZD w pianorollu, a następnie zminimalizuj okno FLStudio i przeciągnij z pulpitu (czy skądś) na pianoroll ten plik midi co wyeksportowałeś z GuitarPro
Obrazek

Temporal
Posty: 29
Rejestracja: 13 stycznia 2011, 17:39 - czw

Re: EZ Drummer a Fruity loops

Postautor: Temporal » 13 stycznia 2011, 20:40 - czw

Dale Cooper pisze:Nie kumam tego tematu, może twórca się wypowie co chce dokładnie zrobić? :P


Najproscie mowiac chodzilo o to by perkusje z midi przerobic na realniej brzmiace perke w wave. Wszystko to z uzyciem EZ drummer i Fruity loops. W fruity loopsie bawilem sie rzadko i dlatego moja wiedza nie jest za wielka. Umiem stworzyc prosty pattern z wykorzystaniem sampli, poskladac patterny na playliscie i ulozyc prosty song. Wiem ze istnije cos takiego jak piano roll, mixer i tu moja wiedza sie konczy :P

Tak czy siak rozchodzilo sie tylko o samo przerobienie perkusji. DZD to wtyczka wiec potrzebowalem tego dokonac w jakim progsie muzycznym. A ze znalem ze starych czasow FL to postanowilem zrobic to w nim.

EDIT: Guitar pro jest po to bo w nim mozna zrobic partie perkusji. Tym bardziej jesli chce sobie pograc covery na gitarce i potrzebuje perkusji, to zamiast skladac ja od podstaw w FL (tak robilem kiedys) zassysam z neta tabulature w formacie GP i mam gotowaca. Zamiast grac do smiesznie brzmiacej midi perce, przerabiam sobie ja na cos lepiej brzmiacego w pare minut. Mysle ze teraz jasno okreslilem swoj cel :P

Awatar użytkownika
Raven
Sponsor
Posty: 1144
Rejestracja: 14 września 2008, 16:51 - ndz

Re: EZ Drummer a Fruity loops

Postautor: Raven » 13 stycznia 2011, 20:50 - czw

EDIT: Guitar pro jest po to bo w nim mozna zrobic partie perkusji. Tym bardziej jesli chce sobie pograc covery na gitarce i potrzebuje perkusji, to zamiast skladac ja od podstaw w FL (tak robilem kiedys) zassysam z neta tabulature w formacie GP i mam gotowaca. Zamiast grac do smiesznie brzmiacej midi perce, przerabiam sobie ja na cos lepiej brzmiacego w pare minut. Mysle ze teraz jasno okreslilem swoj cel

jest tylko taki problem, że kodowanie midi w GP jest inne niż w EZD czy Addictive Drums - ten sam dźwięk np. C będzie oznaczał dla EZD dajmy na to stopę a dla GP hihat i wyjdzie lekka (nawet nie lekka) kupa. ;)
Each time you make a dive bomb, god kills a kitten - Anti-Floyd Rose Front!

lunapar || https://soundcloud.com/mikeraven

Awatar użytkownika
Jakub_Z.
Sponsor
Posty: 2961
Rejestracja: 25 kwietnia 2009, 18:12 - sob

Re: EZ Drummer a Fruity loops

Postautor: Jakub_Z. » 13 stycznia 2011, 20:52 - czw

Z tego co pamiętam mapowanie midi jest identyczne jak w EZD w sumie, więc większych problemów z tym nie ma praktycznie:)
Obrazek


Wróć do „Recording”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość